“Društveni i politički tretman Roma sve lošiji”

Svetski dan Roma, 8. april, najbrojnija nacionalna manjina u Evropi iskoristila je da skrene pažnju na probleme sa kojima se njeni pripadnici susreću u Srbiji. Uprkos raznim reformama, kako kažu u Ligi Roma, skoro svi pokušaji poboljšanja života Roma ne daju rezultate, a kažu da je prva prilika da država učini nešto po tom pitanju ometanje izgradnje stanova za Rome u Nišu i Čačku.

Liga Roma ovom prilikom, na dan koji je veoma značajan za njih, zahteva od Vlade Srbije da donese zakone koji će unaprediti mogućnosti za zapošljavanje Roma, obezbediti učešće manjine u javnom sektoru, te legalizovati stara u održiva romska naselja u Srbiji.

Takođe, oni traže u efikasnu i brzu realizaciju kredita Svetske banke, kako bi se povećao broj romske dece u obdaništima i predškolskim ustanovama.

Država Srbija mora vrlo jasno i glasno da podigne svoj glas i da pokrene svoje mehanizme zaštite svih građana protiv diskriminacije u svim oblastima života, onako kako je zapisano u njenim zakonima – kažu u Ligi Roma.

Inače, u Ligi Roma poseban akcenat stavljaju na zaposlenost Roma u državnoj i lokalnoj administraciji, s obzirom na to ih ima, kako navode, simboličnih 0,01%. Ovo posebno dobija na značaju kada se uzme u obzir da Romi čine 2% ukupnog stanovništva Srbije.

Izvor: Južne vesti

Ostavite komentar