Kampanja “Stop dječijem prosjačenju”: Izgraditi prihvatilište za djecu koja prose

„Prihvatilište bi omogućilo da se djeca koja prose adekvatno zbrinu i vrate u redovni obrazovni sistem, a paralelno bi se radilo sa porodicama te djece kako bi se osnažili i podigla svijest da se brinu o njima na način koji je to predviđeno zakonom i međunarodnim konvencijama“, istakao je Beriša

Romska organizacija mladih „Koračajte sa nama – Phiren Amenca“ obilježila je na Trgu nezavisnosti 12. april – Međunarodni dan djece ulice performansom mladih iz romske i neromske zajednice.

Mladi su proseći simbolično sa ispruženom rukom i povezom preko očiju, ukazali na problem dječijeg prosjačenja.

Romski i neromski aktvisti su u proteklih sedam dana privukli pažnju javnosti jer su svakodnevno izlazili na ulice užeg centra Podgorice gdje su po 45 minuta, koliko traje jedan školski čas, i simbolično prosili sa povezima. Nijesu se pomjerali niti odgovarali na brojna pitanja prolaznika čije su reakcije bile različite.

Jedni su nezainteresovano prolazili, drugi su zaustavljali svoje automobile i izlazili da im daju novac, ostali su pokušavali da pričaju sa performerima i izvuku određene informacije, a pojedini su čak bili spremni da stanu pored mladih aktivista i takođe prose.

Nakon što su izveli svoj performans na ulici Slobode i oko fontane na Trgu nezavisnosti, mladi aktivisti iz romske i neromske zajednice su se okupili i formirali poruku slovima koja su nosili na majicama, a koja je glasila „Stop dječijem prosjačenju!“. Potom su se obratili javnosti i institucijama i ukazali na negativnu pojavu dječijeg prosjačenja i djece koje su žrtve ulice iznoseći zahtjeve i preporuke za hitno rješavanje ovog problema.

„Crni povez preko očiju simboliše naše društvo koje zatvara oči pred pojavom dječijeg prosjačenja, a školski rančevi koje su aktivisti nosili tokom izvođenja performansa ovih dana, ukazuju da je djeci mjesto u školskim klupama, a ne na ulici“, objasnio je Elvis Beriša, izvršni direktor Phiren Amenca.

Beriša je dodao da je neophodno obezbjediti prihvatiliše za djecu koja su izložena različitim vidovima opasnosti dok  prosjače na ulici.

„Prihvatilište bi omogućilo da se djeca koja prose adekvatno zbrinu i vrate u redovni obrazovni sistem, a paralelno bi se radilo sa porodicama te djece kako bi se osnažili i podigla svijest da se brinu o njima na način koji je to predviđeno zakonom i međunarodnim konvencijama“, istakao je Beriša i dodao da se ovakav model pokazao uspješnim u Novom Sadu.

Da bi se suzbilo dječije prosjačenje takođe je neophodno raditi na, kako Beriša naglašava, iznalaženju rješenja za zapošljavanje roditelja djece jer se time smanjuju gotovo svi razlozi za prosjačenje njihove djece.

Samanta Bajrami, srednjoškolka i aktivistkinja NVO Phiren Amenca, koja je bla uključena u realizaciji performansa izjavila je da se tokom učešća u akciji osjećala nezaštićeno, uplašeno od reakcije ljudi, ljutito jer niko nije prišao da im skine poveze sa očiju, i da ovakav doživljaj ne treba niko da preživljava, a najmanje djeca.

„Izgleda da naše društvo još nijesu skinuli ni sa svojih očiju poveze jer su mnogi prolazili pored nas kao da ne postojimo“, kazala je Bajrami.

Ona kaže da nije sigurna da li su sva djeca primorana od strane svojih srodnika da izlaze na ulicama grada i prose. „U jedno sam sigurna, a to je da svi oni žive u nehumanim uslovima nedostojanstvenim za ljudsko biće. Naš cilj je da spriječimo ovo kršenje dječijih prava i njihovo izlaganje različitim opasnostima na ulici. Učešćem u ovoj akciji sam se i sama uvjerila da se oni na ulici osjećaju ugroženo i da prosjačenje nije nešto što su oni izabrali, već nešto na šta su ova djeca prinuđena. Otvorimo oči i reagujmo, Stop dječijem prosjačenju“ zaključila je Bajrami nakon čega su mladi skinuli poveze.

Elvis Beriša se na kraju performansa zahvalio svim učesnicima na performansu i najavio još sličnih akcija realizovanih na volonterskoj osnovi poput današnje.

Kako dalje najavljuju iz Romske organizacije mladih „Phiren Amenca“, svi zainteresovani građani i građanke večeras u 21 sati i pet minuta na Javnom servisu mogu pogledati  dokumentarni film „Stop dječijem prosjačenju“, u produkciji Gallileo i režiji Nikole Vukčevića, a rađen u partnerstvu sa „Phiren Amenca“.

Izvor: http://romalitika.me

Ostavite komentar