Na jugu Srbije traže da se srpska djeca razdvoje od romske

Za učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji juče je počela nova školska godina. Međutim, u opštini Bujanovac na jugu Srbije, po prvi put u školske klupe, ipak nisu sjeli učenici iz srpske zajednice koji pohađaju Osnovnu školu “Branko Radičević”. Razlog je peticija koju su uputili roditelji djece, jer zahtijevaju da se srpska djeca razdvoje od romske.

U prvi razred je upisano oko dvije trećine romske djece i jedna trećina srpske. Roditelji koji ne žele da njihova djeca pohađaju školu sa romskom djecom, juče su izveli svoju djecu sa nastave, navodeći da su ranije upravi škole uputili peticiju da srpska djeca budu raspoređena u dva odjeljenja, prenosi internet izdanje dnevnog lista Danas, pozivajući se na agneciju FoNet.

Iako sve ukazuje da se radi o segregacionom postupsku roditelja, oni tvrde da peticija nije bazirana na nacionalnoj osnovi, već smatraju da bi bilo dobro za njihovo djecu i njihovo bolje sticanje znanja, da budu i u prvom razredu u grupama u kojima su bili u predškolskoj nastavi. Navodno, roditelji se plaše da će njihova djeca biti uskraćena za dinamiku obrazovanja, jer većina romske djece nije pohađala predškolsku nastavu.

Obrazovni sistem u Preševskoj dolini, odnosno opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, godinama stvara komplikacije lokalnim i državnim vlastima, jer najbrojniji narodi, Albanci i Srbi uče po dva različita nastavna plana i programa i insistiraju na većim pravima u pogledu obrazovanja. Takva situacija se odražava i na romske učenike, koji se kao manjinski narod teže integrišu u ovako podijeljen obrazovni sistem.

(portal-udar.net)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *