Bolji uslovi života za Rome u Svilajncu

U okviru projekta ” Poboljšanje uslova života u romskim naseljima” završena je izgradnja objekta za socijalno stanovanje za 12 najugroženijih porodica naselja Burduš mala u Svilajncu. Kroz novi projekat koji finansira Evropska Unija u planu je i donacija od 20 miliona evra kako bi se izgradila komunalna infrastruktura ali i objekti za pripadnike romske populacije u Srbiji.

Dvanaest najugroženijih porodica sa više dece, romskog naselja Burduš mala u Svilajncu, dobilo je ključeve svojih novih domova. Socijalni stanovi opremljeni su osnovnim nameštajem i kućnim aparatima.

Ukupna vrednost projekta socijalnog stanovanja u Svilajncu koji je finansirala Evropska Unija uz pomoć Vlade Republike Srbije iznosi 276 hiljada evra. Slični projekti realizuju se širom Srbije.

Do sada su sprovedeni i uređeni projekti stanovanja i komunalne infrastrukture u šest gradova i u toku je i izgradnja stanova u još 6 gradova. Kroz ove projekte će se obezbediti rešavanje stambenih pitanja, to su 123 stana odnosno biće useljeno oko 600 ljudi, pripadnika romske zajednice” izjavio je za RTV Zoran Lakićević- državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Obzirom da smo čuli da EU želi da nastavi ovaj program sigurno će opština Svilajnac da bude spremna za novi konkurs i mi nećemo da odustanemo od ovog projekta dok god se i poslednja romska porodica ne useli iz prostorija koje nemaju osnovne uslove za život” potvrdio je Predrag Milanović- predsednik opštine Svilajnac

Na ovaj način rešeno je višedecenijsko stambeno pitanje 38 ljudi koji su živeli bez vode, grejanja a često i struje u trošnim kućicama romskog naselja Burduš mala.

Izvor: rtv.rs

Ostavite komentar