Bez jasnih informacija o napadima na Rome u Leskovcu

Dva dana nakon informacije o upadu huligana u leskovačka romska naselja, i dalje je nejasno šta se tačno dogodilo. Dok Romi tvrde da je organizovanog napada bilo i da su huligani upali sa metalnim šipkama i palicama, iz policije i Tužilaštva saopštavaju da grupa navijača nije ulazila u naselja. Iz Lige Roma kažu da se incident krije i zato traže smenu načelnika policije.

Građani leskovačkog romskog naselja Podvorce tvrde da se upad huligana dogodio u subotu, 11. maja i prekinuo zabavu njihovog sugrađanina, a u Višem javnom tužilaštvu u Leskovcu da grupa navijača nije ulazila u ovo naselje i da napada nije bilo.

Prema obaveštenjima koje smo usmenim putem dobili od PU Leskovac, grupa navijača nije bila u naselju Podvorce, niti u bilo kom drugom romskom naselju u Leskovcu – kažu u Tužilaštvu.

U policiji i Tužilaštvu, međutim, potvrđuju da su se u subotu, 11. maja dogodila 2 odvojena napada na Rome – na sportskom terenu Osnovne škole “Svetozar Marković” i ispred hotela “Beograd”.U događajima koji su se odigrali 2 lica zadobila su lake telesne povrede – kažu u Tužilaštvu.

 

Podsetimo, zbog ovih napada uhapšeno je 7 maloletnika koji se terete za krivično delo nasilničko ponašanje.


Političari osudili napade na Rome

Ministarka Zorana Mihajlović, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, ali i članovi leskovačkog Pokreta slobodnih građana kažu da je svako nasilje nedopustivo, te da nadležni što pre treba da procesuiraju nasilnike.

Cvetanović je poručio da su Romi ravnopravni građani Leskovca i čitave Srbije, te da svi imaju pravo da se osećaju sigurno i bezbedno u svom gradu.

Imam puno poverenje u rad nadležnih institucija i verujem da će slučaj napada biti rešen u najkraćem roku i da će biti preduzete sve mere da se napad ne ponovi – poručio je Cvetanović.


Liga Roma traži smenu načelnika leskovačke policije

Da su ekstremisti upali i zastrašivali Rome u leskovačkim naseljima i da policija nije postupila kako je trebalo, ali i da se informacije o napadima kriju, kaže Osman Balić iz Lige Roma, zbog čega traže smenu načelnika leskovačke policije.

Izazivanje rasne i verske netrpeljivosti, kao i otvoreno zastrašivanje najvećeg dela romske nacionalne manjine su sasvim izvesne posledice nerada, javašluka i u najmanju ruku tolerantnog stava Policijske uprave u Leskovcu prema ovim negativnim pojavama – kaže Balić.

Dodaje i da ovakvo ponašanje predstavlja društvenu opasnost i potcenjivanje žrtava terora lokalnih ekstremista.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: Južne vesti

Ostavite komentar