BAS: Romi nosači prtljaga nisu diskriminisani na novim dolaznim peronima

Beogradska autobuska stanica (BAS) saopštila je da na novim dolaznim peronima nema diskriminacije Roma koji su registrovani kao nosači prtljaga, nakon što je Inicijativea A11 upozorila da su obezbeđenje BAS-a i policija onemogućili nosačima prtljaga da pristupe peronima.

BAS podseća da su dolazni peroni izmešteni sa stare na novu lokaciju poslednje nedelje juna 2019 godine i dodaje da su na novoj lokaciji ostali da se završe sitni građevinski radovi kako bi dolazni peroni bili potpuno opremljeni.

“Pored toga, ostala su još pojedina organizaciona usaglašavanja, među kojima je i rešavanje nošenja prtljaga putnicima. Nošenje prtljaga je funkcionisalo preko 50 godina na Beogradskoj autobuskoj stanici tako da će i na novoj lokaciji to uskoro biti rešeno. U svakom slučaju, nema mesta bilo kakvom mešanju navedenih stavki koja treba rešiti sa bilo kakvom diskriminaicjom po bilo kom osnovu”, poručuje se u saopštenju BAS-a dostavljenom redakciji N1.

Inicijativa A11 prethodno je pozvala Policijsku uprava za Grad Beograd da obavesti javnost o razlozima zbog kojih asisitira BAS-u u sprečavanju pristupa radnom mestu nosača prtljaga i da to smesta prestane da čini.

Inicijativa je pozvala BAS da se javno izvini nosačima i hitno im omogući nesmetan rad na dolaznim peronima.

Incijativa je podsetila da su nosači prtljaga koji godinama rade na BAS-u, registrovani kao preduzetnici u Agenciji za privredne registre. Oni pristup peronima plaćaju mesečnom kartom od 1.500 dinara.

“Međutim, od premeštanja dolaznih perona, njima je onemogućeno da kupe te karte, a obezbeđenje im ne dozvoljava pristup dolaznim peronima, uz obrazloženja da ‘Cigani ne mogu više da rade’ “, navodi se u saopštenju.

Ostavite komentar