Romi ne rade u pekari

Kao što su u društvu najvidljiviji Romi prosjaci, a najmanje vidljivi Romi intelektualci, tako su u oblasti zapošljavanja najvidljiviji Romi u komunalnim službama, a najmanje oni obrazovani, koji rade kao inženjeri, lekari ili ekonomisti, što otežava borbu protiv diskriminacije, izjavio je program menadžer Roma Centra Slavoljub Đorđević.

Na osnovu Izveštaja o sprovođenju Zakona o zabrani diskriminacije u Šumadijskom upravnom okrugu, koji je uradio kragujevački Roma Centar, može se zaključiti da najviše primera diskriminacije ima prema pripadnicima nacionalnih manjina i etničkih zajednica, a među njima najviše pritužbi za diskriminaciju podneli su pripadnici romske zajednice.

Đorđević je istakao da se na osnovu tog izveštaja vidi da diskriminaciju prema romskoj zajednici najčešće čine državni i lokalni organi vlasti, navodeći kao jedan od primera i Skupštinu grada Kragujevca.

U delu u kome se dobijaju različiti dokumenti nema ni jedne zaposlene Romkinje ili Roma, rekao je Đorđević, dodajući da opravdanje moglo biti da nema dovoljno kvalifikovanih, obrazovanih i školovanih Roma za obavljanje tih poslova, ali da je danas situacija potpuno drugačija.

On je istakao da su česti činioci radne diskriminacije Roma i privrednici koji takođe nerado zapošljavaju pripadnike te populacije.

Privrednici ne žele da zapošljaju Rome na mestima na kojima bi oni bili vidljivi. Na primer to su pekare, butici…, rekao je on.

Đorđević je istakao da je tokom 2011. Poverenik primio ukupno 349 pritužbi, dok je u 2016. taj broj iznosio 1.346.

Taj podatak govori da se diskriminisani ljudi ohrabruju i sve više podnose prijave, ali mislim da to još uvek nije dovoljno, rekao je Đorđević.

On je izjavio da su prilikom rada na izveštaju prikupljeni podaci Policijske uprave, Osnovnog javnog tužilaštva, Osnovnog i Višeg suda u Kragujevcu, kao i Poverenika za zaštiti građana i zaštitu ravnopravnosti, ali da se ispostavilo da lokalne institucije uglavnom ne vode evidenciju o diskriminaciji. 

Ostavite komentar