Usvojen prvi rebalans niškog budžeta

Neizvesno uređenje bedema i propala izgradnja kuća za Rome

Gradska kasa Niša manja je za 436 miliona dinara, a prvi rebalans ove godine, pojašnjava sekretarka za finansije Danijela Spasović, napravljen je zato što se odustalo od izgradnje stanova za Rome na Stočnom trgu, a neizvesno je i uređenje bedema niške Tvrđave u 2019. Ima i povećanja, a jedno od najvećih je za niške opštine koje dobijaju dodatnih 42 miliona dinara da bi “preživele” godinu.

Danijela Spasović

Prvi rebalans u 2019. godini usvojilo je Gradsko veće, a niški budžet sada iznosi blizu 10,5 milijardi. Sekretarka Spasović iz Sekretarijata za finansije kaže da je kasa manja za 436 miliona, ali da su neke stavke u budžetu povećane.Danijela Spasović kaže da su neke stavke umanjene, neke povećane; foto: JV

Rashodi su povećani na pozicijama kod Direkcije za izgradnju grada za 8 miliona, na poziciji zemljišta 70 miliona, kod Turističke organizacije je došlo do povećanja za turističku promociju grada Niša za 6,5 miliona. Zatim, u ovo povećanje su ušle i gradske opštine – 42 miliona zato što su im određene takse ukinute uvode se naknade, zatim određene pozicije kod tekuće budžetske rezerve oko 21 milion – kaže Spasovićeva.

Gradsko veće

Ukinute komunalne takse su niškim opštinama “oduzele” 70 miliona dinara, dodaje sekretarka, te je Grad “uskočio” i iz budžeta im dao 42 miliona da bi mogli da funkcionišu do kraja godine. Iako je Medijana najveća niška opština, pa će najviše od taksi i izgubiti, dobila svega 4 miliona dinara, Niška Banja 6 miliona, Crveni Krst i Palilula po 10 miliona, a Pantelej 12 miliona dinara.Gradsko veće usvojilo prvi rebalans; foto: JV

Ukupno je predviđeno sada 199 miliona dinara transfera ua celu 2019. godinu, a prethodno je bilo 157 miliona. Tako je raspodeljeno, jer se išlo po kriterijumu razvijenosti opština tako da su manje razvijene dobile više, a više razvijene manje – pojašnjava sekretarka.

Izvor: Južne vesti

Ostavite komentar