Panel diskusiji o inkluziji Roma: “Upoznaj, ne sudi”

Projektni menadžer projekta “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” Petar Antić izjavio da je važno da Srbija u primeni zakona i u izradi akcionog plana za sprovođenje Strategije za socijalno uključivanje Roma sledi smernice Evrospke Unije (EU), saopštila je danas Nemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ) . On je na panel diskusiji “Upoznaj, ne sudi” ukazao da je EU usvojila strateški okvir za ravnopravnost, uključivanje i participaciju Roma do 2030. godine čiji je cilj da se prepolovi udeo Roma sa iskustvom diskriminacije (koji je sada 26 odsto) i za trećinu smanji udeo opšte populacije (46 odsto) koja se izjasnila da bi joj bilo nelagodno da za komšije ima Rome.

“Antić je ukazao da se u Srbiji podaci o tome koliko Roma se oseća diskriminisano preklapa sa evropskim prosekom – 26 odsto, dok se 19 odsto građana Srbije izjasnilo da bi imalo protiv da im Rom bude komšija”, navedeno je u saopštenju GIZ-a.

Debata je održana na Radio-televiziji Vojvodine, a poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da istraživanja pokazuju da su Romi izloženi posrednoj i neposrednoj diskriminaciji, da je etnička distanca veoma izražena i da su stereotipi i predrasude široko rasprostranjeni.

Ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić rekla je su zakoni, koji obavezuju na poštovanje ljudskih prava , najjače oružje protiv kulturoloških i porodično prenetih obrazaca, koji su najčešći uzrok diskriminacije.

Izvor: GIZ

Ovaj medijski sadržaj deo je projekta “Građansko društvo Novog Sada” koji je finansijski podržan od strane Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite komentar