U pripremi grafička novela o stradanju Roma u Sremu

Kako bi doprineli poboljšanju kulture sećanja na “Porajmos” ili “Samudaripen”, kako Romi nazivaju genocid nad svojim narodom, Udruženje “Teraforming” u Novom Sadu u saradnji sa lokalnim istorijskim arhivima, muzejima i istoričarima priprema edukativnu grafičku novelu o stradanju Roma u Sremu.

“Za vreme Drugog svetskog rata Srem je bio pod okupacijom Nezavisne države Hrvatske. Priča prati Todora Familića, legendarnog basprimaša iz sremskog sela Molovin. On je uspeo da izbegne sudbinu 97 članova svoje familije koje su ustaše ubile u Jasenovcu samo zato što su bili Romi”, opisuju sadržaj novele u Udruženju “Teraforming”.

U Srbiji se 16. decembar zvanično obeležava kao Dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu. Tog datuma 1942. godine Hajnrih Himler izdao je naredbu za sistematsko uništavanje Roma i njihovo upućivanje u koncentracione logore radi likvidacije.

Teraforming je nezavisna nevladina i neprofitna organizacija iz Novog Sada osnovana 2008. godine, sa partnerima, saradnicima i projektnim aktivnostima u celoj Evropi. Posvećena je promociji kulture sećanja i unapređenju obrazovanja o Holokaustu i drugim stradanjima za vreme Drugog svetskog rata. Jedna od njenih aktivnosti je i da kreira nastavni sadržaj o ratu koji se koristi kao dodatni materijal za učenje u školama.

“U Srbiji Teraforming radi na promociji savremenog obrazovanja o Holokaustu, osnaživanju kulture sećanja, zaštiti ugroženih autentičnih mesta sećanja, i borbi protiv manipulacije, politizacije i iskrivljavanja istorije”, navode u ovom Udruženju.

Međunarodni dan sećanja na genocid nad Romima u Drugom svetskom ratu obeležava se 2. avgusta, na dan kada je 1944. godine u koncentracionom logoru Aušvic ubijeno 2.897 Roma.

Foto: “Teraforming”

Ovaj medijski sadržaj deo je projekta “Građansko društvo Novog Sada” koji je finansijski podržan od strane Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite komentar